Feministiskt initiativ utmanar heteronormen på HBTQ-festivalen

30 maj 2012

Feministiskt initiativ har ett fullspäckat program för hbtq-festivalen där vi kommer föra fram vår politik och värva nya medlemmar! Med debatter, workshops, samtal och en stor Regnbågsparad tar vi ett första steg mot ett Göteborg fritt från diskriminering.

 

Vid varje programpunkt behöver vi Fi-volontärer som delar Fi-foldrar till intresserade och värvar medlemmar. Vill du vara med? Efter fredagens politikerdebatt träffas vi och förbereder oss för helgens medlemsvärvningskampanj! Kan du inte komma men vill vara med, maila [email protected]

Feministiskt initiativ på HBTQ-festivalen:

 

– MIGRATION & HBTQ – POLITIKERDEBATT –

Fredag 1 juni, 17.30-18.45
Hur påverkar heteronormen migrationspolitiken? Hur kan hbtqflyktingar rättigheter stärkas? Ska anhörighetsinvandring breddas till fler familjeformer? Hur ser en hbtq-politisk migrationspolitik ut? Vad gör partierna och deras hbtq-förbund? Nätverket Newcomer för hbtq-flyktingar och migranter frågar tillsammans med Ulrika Westerlund ut Feministiskt initiativ samt Socialdemokraternas och Moderaternas hbtq-förbund om migrationspolitikens gränser. Efter debatten en fri diskussion om hur vi kan arbeta lokalt i Göteborg med dessa frågor.
Arrangör: RFSL, Feministiskt initiativ, Newcomers – RFSL:s asylnätverk
Regnbågskvarteret Stora Teatern, sal Stora Baletten

– INTERSEKTIONALITET I PRAKTIKEN –

Fredag 1 juni, 18.00-19.00
Heteronormativitet, könsmaktsordning, rasism, otillgänglighet och klasskillnader. Ojämlikheten måste bemötas med en bred systemkritisk politik. Hur arbetar vi med intersektionalitet i vår aktivism? Vilka allianser kan vi göra? Hur omsätter vi teori till praktik? Workshop med Sissela Nordling Blanco (talesperson Feministiskt initiativ) och Tine Alavi (ordf. Göteborgs Rättighetscenter).
Arrangör: Feministiskt Initiativ. Regnbågskvarteret Artisten, sal A302

– VÄRLDEN 2012. TOLERANSEN ÖKAR. OCH HATET  –

Lördag 2 juni, 13:00-14:00
Toleransen för invandrade och hbtq-personer ökar stadigt enligt flera undersökningar de senaste åren. Samtidigt ser vi växande hat och hot mot samma grupper i olika delar av världen. Hur kan dessa motstridiga rörelser i samhället sammanfalla? Författaren och journalisten Kristina Hultman i samtal med webbtidningen Feministiskt Perspektivs chefredaktör Anna-Kara Bratt.
Arrangör: Litterär Salong over the Rainbow och Feministiskt Initiativ
. Regnbågskvarteret Artisten, sal A502

– RASISM OCH/I MEDIA –

Lördag 2 juni, 13:00-14:30
Detta samtal kommer lyfta fram relationen mellan media och strukturell rasism utifrån samhälls- och individnivå. Om hur rasistiska ord och diskurser blir mer och mer accepterade och normaliserade. Hur ser representation och möjlighet till inflytande ut för rasifierade personer som är i mediebranchen eller är mediepersoner?
Moderator: Tine Alavi. Deltagare: Sissela Nording Blanco (Talesperson Fi), Trifa Shakely, Inti Chavez Perez.
 Arrangör: Interfem.
Världskult urmuseet, Studion

– HBTQ-PERSONER I POLITIKEN –

Lördag 2 juni, 13.30 – 14.30
Hur är villkoren för hbtq-personer som jobbar i partipolitiken? Finns det ett glastak? Spelar det någon roll om en är öppen eller inte? Är det överhuvudtaget intressant vilken sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck politiker har? Med Sissela Nordling Blanco (Fi), Hans Linde (V), Thomas Martinsson (Mp) med flera.
Arrangör: RFSL, Feministiskt initiativ, RFSL Göteborg
 Regnbågskvarteret Artist en, sal A307

– STRATEGIER FÖR FÖRÄNDRING –

Lördag 2 juni, 15:00-16:00
Vad finns det för- och nackdelar med att välja att jobba inifrån ett system och att jobba utifrån? Behöver de olika strategiernas aktivister varandra? Står reformarbetarna i vägen för revolutionen? Är revolutionärerna bara världsfrånvända? Här möts feminister och hbtq-aktivister som valt olika vägar i sitt arbete i ett samtal om de olika strategiernas möjligheter och begränsningar. Medverkande: Ulrika Westerlund, Mats Råsmark, Gunilla Edemo, Tine Alavi, Tasso Stafilidis med flera
Arrangör: RFSL, Feministiskt initiativ, RFSL Göteborg.
Regnbågskvarteret Artisten, sal A307

– ATT SKRIVA SIG FRI. VAD ÄR DET VI KOMMER UT TILL? –

Lördag 2 juni, 16:00-17:00
Journalisten och författaren Kristina Hultman om queera livsberättelser, döda feminister och andra underligheter.
Arrangör: Litterär Salong over the Rainbow och Feministiskt Initiativ
. Regnbågskvarteret Artisten

– REGNBÅGSPARAD -
Söndag 14:00

Även i Göteborg ska Feministiskt initiativ vara det största partiet i paraden med den bästa politiken, smartaste slagorden, finaste banderollerna, trevligaste människorna – allt dränkt i rosa och regnbåge. Ta med dig barnet, kompisen och mormor och gå med hbtq-rörelsens parti i demonstrationen för alla människors lika värde!
Du hittar oss där allt är rosa på kanaltorget utanför operan!

Vill du engagera dig för hbtq-frågor i feministiskt initiativ? Maila [email protected] 

Vi ses på Festivalen!

Varma hälsningar
Feministiskt initiativs arbetsgrupp för hbtq-festivaler