Sissela Nordling Blanco och Gudrun Schyman deltar i Feministiskt forum Umeå

22 mars 2012

Under parollen ”Feminism i praktiken – att utmana makt”, arrangeras Feministiskt forum för första gången i Umeå, lördagen 24 mars. Inleder gör Gudrun Schyman, ledare för Feministiskt initiativs skuggriksdagsgrupp, med frågan: ”Varför händer det så lite när vi vet så mycket?”. Feministiskt initiativs talesperson Sissela Nordling Blanco talar om arbetet med att förankra intersektionella perspektiv i feministiska organisationer och i praktiskt politiskt arbete.

– Vi behöver en feminism som gör motstånd mot alla former av förtryck och som ser hur de samverkar. Det handlar om ett långsiktigt arbete mot rasism och diskriminering i Sverige, säger Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt initiativ.

11.00 – 13.00 – Ljusgården Varför händer det så lite när vi vet så mycket? med Gudrun Schyman
Att kvinnor och män ska ha samma möjligheter och lika villkor på jobbet tycker de flesta. Både fack och arbetsgivare. Varför är det inte så då? Hur kommer det sig att löneskillnaden mellan kvinnor och män i princip inte ändrats de senaste 30 åren? Juridik är en sak – praktik en annan. Det som döljs däremellan måste synliggöras om det ska bli en förändring.
Arr: Feministiskt Forum Umeå

14.45 – 15.45 RÖD – s205 Intersektionalitet i feministiska organisationer
Feministiskt initiativs talesperson Sissela Nordling Blanco föreläser om
arbetet med att förankra intersektionella perspektiv i praktisk politiskt
arbete. Vems ansvar är det och hur går man tillväga? Föreläsningen går
igenom kartläggning, ansvarsfördelning och långsiktiga strategier för en
feminism som gör motstånd mot alla former av förtryck.
Medverkande: Sissela Nordling Blanco
Arr: Feministiskt initiativ

18.30 – 19.30  RÖD – s205 Bemöt rasism och sexism i föreningslivet
Sissela Nordling Blanco presenterar Interfems nya upplaga av
aktivistguiden “Makthandbok – för unga unga feminister som (be)möter rasism och sexism i föreningslivet”. Med fler och vassare argument, utökad fakta om rasism och diskriminering i Sverige, samt intervjuer med nya aktivister, erbjuder boken metoder för att bemöta maktstrukturer i föreningslivet.
Medverkande: Sissela Nordling Blanco
Arr: Interfem Feministisk Tankesmedja

Tillgänglighet: Hiss finns i anslutning till Caféet. Hörslingor finns i RÖD – s205, GRÖN – Hörsal D samt BLÅ – Hörsal C. Toaletter finns mellan Café Tornet och RÖD – s205 samt i Lindellhallen.

För mer information: http://feministisktforumumea.wordpress.com/program-och-schema/