Valberedningens förslag till riksdagslista för Feministiskt initiativ

1 mars 2006

Gudrun Schyman, Maria Carlshamre, Devrim Mavi och Sofia Karlsson. Det är toppkandidaterna på valberedningens förslag till riksdagslista för Feministiskt initiativ. De 60 personer som föreslås bli riksdagskandidater har enligt valberedningen tillsammans den kompetens, erfarenhet och energi som behövs för uppgiften.

– Vi har eftersträvat bredd och helhetssyn i vårt förslag, och vi är övertygade om att dessa 60 personer tillsammans kan bedriva en intensiv valkampanj och ett hårt riksdags- arbete, säger Meriam Chatty, presstalesperson för valberedningen.

Valberedningen är stolta och glada över att kunna presentera europaparlamentarikern Maria Carlshamre på andra plats i sitt förslag till lista.

– Maria Carlshamre har i många år bedrivit ett träget och kunnigt feministiskt arbete som opinionsbildare och politiker. Tillsammans med våra talespersoner Gudrun Schyman, Devrim Mavi och Sofia Karlsson visar hon på feminismens stora bredd och politiska styrka, säger Shadé Jalali, presstalesperson för valberedningen.

I sitt brev till medlemmarna skriver valberedningen också att de upplevt att kvinnor förhindrats att ställa upp som riksdagskandidater för att det skulle innebära mobbning på arbetsplatsen, hot om uppsägning, förlust av ekonomiska resurser och hot mot deras person och deras familjer.

– Vi har bevittnat hur förra årets mediedrev och hot mot feminister och hbt-personer urholkar den svenska demokratin. Man kan verkligen undra vad åsiktsfriheten har för innebörd, när kvinnor känner sig förhindrade att följa sin övertygelse på grund av rädsla för sin ställning och sin säkerhet, säger Shadé Jalali.

Feministiskt initiativs riksdagslista fastställs av en valkonferens i Stockholm den 1-2 april. Till valkonferensen har alla medlemmar kunnat anmäla sig.

Valberedningens presstalespersoner:
Meriam Chatty & Shadé Jalali

Se hela listan här.

Läs valberedningens motivering här.

Läs Maria Carlshamre och Gudrun Schyman debatt artikel i DN. www.dn.se

För att ladda ner hela pressmeddelandet klicka här.