Feministiskt initiativ är tredje största parti i Simrishamn

19 september 2010

– Genom vår valrörelse har vi kanaliserat ett behov av förändring och öppenhet i en politik som ofta domineras av män. Vi har därmed lagt grunden till ett fortsatt arbete som ska resultera i ett bra valresultat 2014, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ.

 

Gudrun Schyman ser Sverigedemokraternas intåg som ett viktigt skäl att nu ytterligare intensifiera den feministiska opinionsbildningen.

– I Sverigedemokraterna har kränkningar av de mänskliga rättigheterna upphöjts till partipolitik i ett extremt mansdominerat parti. Vi kommer att fortsätta att ta debatten med dem utifrån ett självklart engagemang för alla människors lika värde, säger Gudrun Schyman.

– Jag beklagar att vi nu tycks gå mot ytterligare fyra år med en manlig statsminister, den 36:e i rad. Jag har under valrörelsen mött en ovilja mot Mona Sahlin som är svår att förstå på annat sätt än att den bottnar i att hon är kvinna. Frånvaron av verklig jämställdhet är tveklöst det största hindret för demokratisk utveckling av vårt samhälle, säger Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman berömde också Feministiskt initiativs valrörelse.
– Jag har aldrig någonsin i mitt politiska liv sett ett så starkt engagemang och en så stor kreativitet. Genom vårt gemensamma arbete fortsätter vi att skriva historia, sade Gudrun Schyman.

Feministiskt initiativs röster i riksdagsvalet och i ett flertal kommun- och landstingsval redovisades inte av Valmyndigheten under valnatten. I redovisningen av riksdagsrösterna ingick Feministiskt initiativ i posten övriga partier, med 1,4 procent av rösterna.