Veckobrev nr 18 från Sofia Karlsson

2 mars 2006

NU KÖR VI ! Så sa jag i talarstolen på årsmötet i Örebro efter att jag hade blivit vald till en av talespersonerna. Det var så jag kände då och det är så jag känner ännu mera nu.

Bästa F! medlem,
Nu kör vi, nu börjar valarbetet på allvar. Ansökan om partiregistrering är inlämnad till valmyndigheten, valberedningen är klara med sitt förslag till riksdagslista, arbetsgrupperna är klara med sina rapporter, styrelsens förslag på politik finns tillgängligt. Det är ofta vi återkommer till hur historiskt det här är som vi håller på att skapa. Ett riktigt feministiskt alternativ som ställer upp i riksdagsvalet, som är mer än ett parti, som är precis vad vi gör det till, en feministisk rörelse, aktivism, folkbildning, mm mm. Det historiska tål att återkommas till hela tiden. För det är helt fantastiskt enormt det vi håller på att skapa. Men det är också väldigt smärtsamt. När vi är så många fantastiska underbara olika människor som lägger ner all vår tid och engagemang i detta stora gemensamma projekt så blir det besvikelser och en känsla av uppgivenhet ibland. Jag skulle vara förvånad om det inte var så, att vi blir arga, ledsna, besvikna och förbannade ibland. Minst lika ofta som vi blir helt upprymda, glada, och fulla av kämparglöd. För detta är äkta, äkta engagemang, och vilja till förändring. Priset kanske ibland känns högt, men jag är övertygad om att det är värt det i slutändan för om inte vi gör det, vem ska då?

Rådslag och valkonferens

Nu i helgen är det rådslag på fyra olika ställen i landet, Umeå, Stockholm, Göteborg och Kristianstad. Rådslagen och valkonferensen kan på ett sätt ses som ett och samma möte. Där rådslagen är till för diskussion om styrelsens politikförslag, ge förslag på vilka som ska vara våra huvudfrågor i valet och träffa och ställa frågor till kandidaterna till riksdagslistan. Valkonferensen är sedan där vi ska fatta beslut, om politik och fastställa riksdagslistan. När det gäller riksdagslistan har valberedningen gjort klart en del av sitt arbete som är att lämna ett förslag till en lista. Det förslaget är deras som nu vi medlemmar har att förhålla oss till. Förslaget till lista ska diskuteras lika seriöst och förutsättningslöst som styrelsens förslag till politik. Det är sedan valkonferensen, det vill säga vi medlemmar som slutgiltigt fastställer riksdagslistan.

Efter valkonferensen

Har vi om möjligt en ännu mer intensiv period framför oss. Valturnéer, träffa folk, tala om vår politik, värva medlemmar, ha roligt och komma in i riksdagen! Mellan valkonferensen och valet i september måste det mesta av vårt arbete koncentreras utåt. Vi måste föra fram vår politik, och som vi alla vet måste vi hela tiden vara uppfinningsrika för att hitta nya spännande sätt att synas, vår valrörelse liknar ingen annans. Vi har inte massvis av miljoner i budget men vi har massor av vilja och engagemang.

Schlager

Just nu är det härliga schlagertider. Fast egentligen är alla tider schlagertider. Schlager passar till alla tillfällen. Många tycker att det är banalt och andefattigt. Jag säger att schlager är enkelt men döljer flera djup och meningar än vad vi kan ana. Det är alltid rätt tillfälle för schlager. På en god väns bröllop innan jul var jag med att framföra ( mima!) istället för att hålla ett tal, schlagerdängan ”Kärleken är evig”. Enklare och bättre än så kan det inte sägas på ett bröllop. För feministiskt initiativ finns det många schlagers som passar in. Just nu tänker jag på ”Fångad av en stormvind” och ” Mitt i ett äventyr”. Och kom ihåg, en riktigt bra schlager har alltid en tonartshöjning och ska sluta med en segergest, båda händerna upp i luften och folkets jubel!
Feministiskt initiativ är som en riktigt riktigt bra schlager.

Sofia Karlsson