VM-bordeller leder till trafficking

8 februari 2006

VM i fotboll närmar sig.

Vi jagar biljetter. Tidningarnas sportsidor är fullproppade med tips om hur man tar sig till de tyska spelorterna och hur man kan roa sig mellan matcherna. Fotbolls-VM är folkligt, nu jäklar ska det firas, och nu jäklar ska de sörjas (om det inte går bra). Oavsett vilket så kommer kvinnors kroppar att finnas till hands.

Tyskland, där prostitution är legaliserat, bullar upp med nybyggda megabordeller med plats för upp till hundra prostituerade i ett rum samtidigt. Det ska bli snabbköp också. ”Performance boxes”, carport-liknande små boxar, fullt utrustade med kondomautomater och snacks-maskiner.

Kvinnor från Baltikum

Det förväntas komma mellan 30 000 och 100 000 kvinnor, främst från de baltiska staterna, som lurats till Tyskland i tron att de ska få jobb. I verkligheten kommer de flesta att tvingas till prostitution. Alltså en gigantisk trafficking-situation mitt i fotbolls-VM!
För upplysnings skull: traffickning är handel med människors kroppar för sexuella ändamål. En modern slavhandel. Det är förbjudet. Också i Tyskland.
Varje år smugglas mellan 600 000 och 800 000 människor, till största delen kvinnor och barn, över nationella gränser i sexhandelssyfte. I förra veckan antog EU-parlamentet en uppmaning att stoppa sexhandeln. Trots att det införts lagändringar och gjorts politiska uttalanden där man säger att handeln med kvinnor ska vara en prioriterad fråga så har inga konkreta framsteg gjorts. Tvärtom är människohandeln den brottsliga verksamhet som växer snabbast. I Sverige har jämställdhets- och idrottsministrarna tagit avstånd, både i riksdagen och i en kvällstidning. Självklart fördömer ministrarna, något annat är väl otänkbart? Men efter deras ”kraftuttryck” rullar allt på som tidigare.

Svävande svar

Nyligen var det frågestund i riksdagen och då ställde jag frågor om detta till justitieministern. Vad gör han och vad gör hans kollegor i EU för att få stopp på brotts- förberedelserna? Var han beredd att ta initiativ? Svaret var att han självklart tar avstånd från det som sker och att han alltid tar tillfället i akt att föra fram Sveriges syn, både på trafficking och på prostitution. När det gällde initiativ till att få upp frågan på den politiska agendan och få till verklig handling var svaret lite mer svävande men inte helt ointressant:
”[…] Nu har Österrike ordförandeskapet och som jag sade kommer jag också att ta upp detta under det österrikiska ordförandeskapet. Vi (justitieministrarna) träffas alltså redan om några veckor och då blir det ett bra tillfälle att ta upp dessa saker.” (citerat ur riksdagsprotokollet).
Nu gäller det alltså att följa upp det utlovade initiativet och efter ministermötet få en klar redogörelse för vem som har sagt vad och vad det ska resultera i.

Någon har ansvar för tystnaden. Och någon har ansvaret att bryta den.

Gudrun Schyman
Talesperson Feministiskt initiativ

Artikeln publicerad i Göteborgsposten idag: www.gp.se