Blockpolitiken tog död på nytänkandet

24 september 2010

Feministiskt initiativ har tappat väljare sedan valet 2006. Detta trots att stödet för partiet sedan dess har ökat: 15 procent av väljarna kunde tänka sig att rösta på Feministiskt initiativ och nära hälften av väljarna ville se partiet i riksdagen. I Simrishamns kommun gick Feministiskt initiativ dock starkt framåt och blev tredje största parti.

– Valrörelsen var oerhört fixerad vid regeringsfrågan och saknade politiska visioner. Den framväxande blockpolitiken innebar starkare partipiskor där väljarna har uppmanats att sluta upp bakom blocken. Det har resulterat i att vi har mött kraftfulla uppmaningar från några partier att inte rösta på Feministiskt initiativ, och många av våra sympatisörer har också rapporterat till oss att de inte vågade rösta på oss fast de egentligen ville det, säger Gudrun Schyman i ett pressuttalande.

 

I riksdagsvalet 2010 fick Feministiskt initiativ 24 139 röster, vilket motsvarar 0,4 procent. Samtidigt så har både Alliansen och Sverigedemokraterna gått starkt framåt och det politiska landskapet har flyttat sig åt höger.

 

– Valrörelsen har präglats av en rädsla för att Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen, vilket resulterat i ett ökat taktiktänkande där en del resonerat att det vore en säkrare strategi att lägga sin röst på något av blocken istället för på Feministiskt initiativ. Nu har vi en situation med ökad ojämställdhet, homofobi och rasism i riksdagen men utan den ideologiska antidiskriminerande motpol som Feministiskt initiativ kunde ha varit, säger Gudrun Schyman.

 

– Valresultatet till trots har vi gjort en framgångsrik valrörelse på så vis att vi varit många engagerade och välorganiserade feminister. Vårt ökade aktiva användande av sociala medier har varit en kanal för att kommunicera våra politiska budskap, samordna och mobilisera tusentals sympatisörer. Vi har fått många nya medlemmar och nya grupper bildas nu runt om i landet, säger Stina Sundberg talesperson för partiet.

 

Feministiskt initiativ kommer att göra en ordentlig analys av valrörelsen de kommande veckorna och arbeta med att bredda den feministiska rörelsen mot diskriminering.