Dags för syster fyra procent?

16 september 2010

Replik från Gudrun Schyman på Kristina Persdotters debattartikel i Expressen.

Kristina Persdotter (S) utgår från att opinionsmätningarna stämmer när de förutspår att FI inte får fyra procent, men att de har fel i att de rödgröna förlorar kampen om regeringsmakten (Expr. 15/9). I verkligheten behövs det färre väljare för att lyft in FI i riksdagen än det behövs för att de rödgröna ska vinna. Dessutom är många av FI:s väljare liberala feminister som inte röstar rödgrönt. Kravet på taktikröstning kan alltså lika gärna vändas: Dags för syster fyra procent?

I de rödgrönas valplattform lyser individualiserad föräldraförsäkring och konkreta åtgärder för jämställda löner med sin frånvaro. FI föddes ur bristen på konkreta jämställdhetsåtgärder hos övriga partier. Vi röstar inte för fyra år till med jämställdhetspolitik på undantag!

En färsk Sifoundersökning visar att 46 procent tycker att det vore bra om vi kommer in i riksdagen, och 15 procent kan tänka sig att rösta på oss. Om de som stöder FI också röstar på oss kan vi alltså komma in i riksdagen med råge.

Vi har bestämt oss för att inte låta kvinnors rättigheter återigen sättas i väntrummet. Och ingen förändring skulle någonsin ha varit möjlig om kvinnor och feminister hade lyssnat på dem som sagt att det inte går.

Gudrun Schyman, talesperson Feministiskt initiativ

 

Artikeln är publicerad i Expressen den 16 september