Våldtäkt är ingen kvinnofråga, SD!

16 augusti 2010

Våldtäkt är en fråga som vi i Feministiskt initiativ (Fi) lyfter i vår valplattform. Vi menar att "Ett nej är ett nej" och att våldtäktslagstiftningen ska ändras så att brist på samtycke blir grunden för definitionen av våldtäkt. Därmed kan åklagare och advokater i våldtäktsmål ställa frågan: När och hur fick du samtycke till sex? Vad SD tänker göra för att stoppa mäns övergrepp på kvinnor, oavsett var de kommer ifrån, är höljt i samma främlingsfientliga dunkel som deras övriga politik.

När Jimmie Åkesson häromdagen lanserade Sverige Demokraternas (SD) nya valkampanj mot våldtäkter så måste rimligen fler än vi uppröras rejält. Det som Åkesson för fram är att våldtäkterna som sker i Sverige skall stoppas genom att minska invandringen från Afrika och Mellanöstern. Vidare så menar Åkesson att landets feminister har svikit kvinnorna och att våldtäkterna är en fråga för landets kvinnor.

Fakta är att våldtäkter förekommer i alla etniska grupper och i alla samhällsklasser. I Sverige är det både etniskt svenska män och män med annan etnisk bakgrund som våldtar. Våldtäkter sker såväl inom relationer som utom relationer. De sker inomhus i det gemensamma hemmet, på fester, på krogar, utomhus i parker. Kort sagt, våldet mot kvinnors kön skyr inga gränser.

Det finns ingen forskning eller statistisk som tyder på att det skulle vara procentuellt fler män från Afrika och Mellanöstern som våldtar kvinnor i Sverige. Det är snarare så att det Åkesson hävdar är ett rasistiskt påhopp för att försöka legitimera SD:s politiska linje att minska invandringen till Sverige. Att utmåla specifika grupper av invandrade personer som ansvariga för de våldtäkter som sker i Sverige är synnerligen stötande. Det som fler borde konstatera är att mäns våld mot kvinnor, i alla dess former, är en global företeelse som tydligt visar på att vi fortfarande lever i samhällen som är tydligt märkta av en föreställning om kvinnors underordnade roll och mäns rättigheter till kvinnors kroppar.

Åkesson påstår att feministerna har svikit kvinnorna. Ett mer okunnigt uttalande får man leta efter! Men ingen av oss skulle komma på tanken att påstå att våldtäkt är en fråga bara för landets kvinnor? Våldtäkt är en fråga för hela vårt samhälle, kvinnor som män. Våldtäkt handlar om makt och är det yttersta beviset på det ojämlika, patriarkala system vi lever i idag – även i vårt land. Våldtäkt är med andra ord både ett strukturellt och individuellt problem som vi alla behöver arbeta mot. Vägen till ett samhälle fritt från våldtäkt heter jämställdhet.

Våldtäkt är en fråga som vi i Feministiskt initiativ (Fi) lyfter i vår valplattform. Vi menar att ”Ett nej är ett nej” och att våldtäktslagstiftningen ska ändras så att brist på samtycke blir grunden för definitionen av våldtäkt. Därmed kan åklagare och advokater i våldtäktsmål ställa frågan: När och hur fick du samtycke till sex? Vad SD tänker göra för att stoppa mäns övergrepp på kvinnor, oavsett var de kommer ifrån, är höljt i samma främlingsfientliga dunkel som deras övriga politik. Den aktiva diskrimineringpolitik som SD propagerar för paras i deras program med en familje- och sexualpolitik som har rötterna i 50-talets drömmar om en kärnfamilj med kvinnan positionerad vid spisen på dagtid och under mannen på nattetid. Då påstod man att våldtäkt inte var möjligt inom äktenskapet. Mannen utnyttjade bara sina äktenskapliga rättigheter. Med SD:s politik hamnar vi snart där igen.

 

http://www.newsmill.se/artikel/2010/08/16/v-ldt-kt-r-ingen-kvinnofr-ga-sd