Veckobrev nr 13 från Devrim Mavi

27 januari 2006

Vi har inlett ett alldeles speciellt valår. Valåret 2006 kommer att gå till historien som året då det första gången fanns ett riktigt feministiskt alternativ att rösta på.

Hej alla feminister,

En historisk chans! År 2006 är ett jubileumsår på många sätt. För 100 år sedan, 1906, samlades tusentals kvinnor i Länsföreningen för Kvinnors Rösträtt – LKPR – och krävde i Masspetitionen kvinnors rätt att rösta och rätt att bli invalda in i riksdagen. 142 128 namnunderskrifter samlades. Kvinnors kamp för rösträtten kan idag ses som något självklart. Men då, för 100 år sedan, blev de ifrågasatta och mötte en hel del motstånd. Och visst är det så, det är lätt att känna igen patriarkatet och dess motstånd mot Feministiska initiativ. Det är också lätt att känna igen kvinnokampen och dess styrka när kvinnor/feminister förenar sig kring viktiga politiska mål. Vårt mål är att genom att komma in i riksdagen föra ut feminismen på den politiska dagordningen. Därför ställer vi upp i val. För att delta i valet måste vi visa att det finns minst 1 500 som ger sitt stöd för vårt deltagande. Det gör man genom att skriva under namninsamlingslistor.

Lördagen 28 januari har Fi en ”nationell namninsamlingsdag”. Då ska vi gå kvinna ur huse runt om i landet, ställa oss på torg, utanför köpcentrum, bibliotek. Kanske kan ta du ta med en blankett till kalaset du är bjuden på eller till jobbet. De som skriver på listorna behöver inte nödvändigtvis rösta på oss men tro på den demokratiska idén om allas rätt till politisk deltagande och representation. Maila gärna Maria Jansson och berätta var ni ska stå och samla in namn. De kommer att läggas ut på vår hemsida.

Du kan läsa mer om Masspetitionen och om 30-års jubiléet av den samlade kvinnorörelseopinionen mot 1976 års sexualbrottsutredning i vår senaste rapport som heter ”En historisk chans”. Du hittar rapporten här.

Alla rapporter och pressmeddelanden finns på vår hemsida och de kan ni använda er av som underlag för att skriva debattartiklar och insändare.

Betala medlemsavgift nu!!!

Det låter dramatiskt men det är verkligen viktigt att förnya sitt medlemskap inför det nya Fi-året. Alla ni som vill vara med i rådslagen och valkonferensen behöver förnya ert medlemskap senast den 13 februari. Förnya ditt medlemskap gör du genom att sätta in 200 kronor på vårt plusgirokonto: 405753-5.
Obs! Ange namn, adress och e-postadress (om du har en).

Tecknaren, konstnären och författaren Joanna Rubin Dranger har illustrerat Snövit-saga exklusivt för Feministiskt initiativ. Sagan som går att köpa enbart hos Fi är tryckt i 1 500 exemplar och är undertecknat och numrerat av Joanna Rubin Dranger. I valrörelsen behöver vi nå ut med vårt budskap och politik på bred front. För det behöver vi en valfond. Du har nu möjlighet att teckna dig för ett eller flera av de 1 500 historiska certifikat vi skapat. Vi säljer dem för 1 000 kronor styck och på så vis bidrar vi till valfonden med 1,5 miljoner kronor. Som belöning får du en signerad och numrerad affisch med Joanna Rubin Drangers illustrerade Snövit saga. Om du sätter in 1 000 kronor på plusgiro 405753-5, anger namn och adress och skriver i meddelande-fältet vem du vill att certifikatet ska vara utställt på får du vara med och stödja valkampanjen i detta historiska val.

Vecka sju (den 12 till och med 19 februari) har vi utnämnt till kärleksveckan. Vi ska gå ut med vårt kärleksbudskap och samtidigt passa på att värva nya medlemmar under hela den veckan. Hör av er till oss talespersoner och boka oss!

Första helgen i mars kommer vi att ha de regionala rådslagen, håll utkik efter mer information. Den första och andra april har vi valkonferens och den äger rum i Stockholm. Boka med jobbet, kolla upp billiga biljetter och möjligheter för samåkning. Ring till familj och vänner i Stockholm för boende. Vi måste använda fantasin för att hålla våra kostnader låga. Därför kommer vi inte att vara på en konferensanläggning på valkonferensen utan på en gammal färgfabrik i Liljeholmen som numera är en konsthall och heter Färgfabriken. Vi får vara där till självkostnadspris, vilket vi är mycket glada för.

Vi, Fi kommer att synas på gator och torg nu på lördagen, och under hela våren och sommaren och hösten. Vi ska under detta historiska valår 2006 inte bara inta gatorna utan också parlamentet!

Kram Devrim