Initiativ för rättvisa löner

5 augusti 2010

Feministiskt initiativ brinner för rättvisa löner. Under Almedalsveckan i Visby eldade Feministiskt initiativ upp 100 000 kronor. Pengarna utgjorde en gåva från två män som ville hjälpa oss att rikta uppmärksamhet på den skandalösa lönediskriminering som pågår. Många har blivit upprörda och flera menar att Feministiskt initiativ borde ha använt pengarna till olika former av välgörenhet.

Feministiskt initiativ är inte en välgörenhetsorganisation. Vi arbetar med politisk förändring av verkligehten. Syftet med vår manifestation var att få upp frågan om de ojämställda lönerna på den politiska dagordningen efter över 30 års politisk tystnad och nonchalans. Lönegapet har varit konstant i över 30 år. Män får 70 miljarder mer än kvinnor varje år. 100 000 är samma summa som män får mer än kvinnor per minut, dygnet runt, i Sverige. 
Den absolut största delen av lönegapet består av skillnader mellan olika sektorer och yrken, trots likvärdiga krav på kunskaper, ansvar och ansträngning. 
Många kvinnor, inte minst ensamstående mödrar, har svårt att överleva på den låga lön de får varje månad. Många tvingas att söka socialbidrag eller just välgörenhet. Deras situation gör oss upprörda. Precis som vi upprörs över att akademisk utbildning inte ger högre lön för kvinnor.

Att det sticker i ögonen på människor att elda förstår vi, det var inget lätt beslut, men att väcka upprördhet och äntligen få en debatt kring lönefrågan var poängen. 
100 000 kronor till välgörenhet till några få räcker inte för att skapa den stora förändring Feministiskt initiativ vill åt, men det har räckt till för att få en debatt om en politisk reform som kan göra skillnad för många på sikt. 
Feministiskt initiativ är det enda partiet som har en konkret lösning för att få jämställda löner. Vi vill inrätta en statlig jämställdhetsfond för att omfördela pengar mellan arbetsgivare och finansiera höjda löner i kvinnodominerade arbeten och sektorer. 

Jämställdhetsfonden ska finansieras genom en höjning med en halv procentenhet av arbetsgivaravgiften samtidigt som staten bidrar med samma summa. Om den politiska viljan finns, går det att förändra. 
När riksdagspartierna bränner närmare 300 miljoner av skattebetalarnas pengar på PR, gratissprit och godis i valrörelsen så har Feministiskt initiativ bränt två mäns privata beskattade 100 000 kronor för att lyfta en viktig politisk fråga. 
Vi valde att maximera effekten av den lilla summan i sammanhanget och aldrig tidigare har lönefrågan diskuterats så mycket som nu.
Dessutom är frågan spridd över alla världsdelar. Genom internationella medier har hundratals miljoner människor har hört att det finns ett feministiskt initiativ i Sverige som arbetar för jämställda löner. 

Ojämställdheten är global. Kvinnor äger 1 procent av världens tillgångar, tjänar 10 procent av inkomsterna men utför 2/3 av allt arbete. Sså ämnet berör väldigt många. 
Feministiskt initiativ kommer att fortsätta brinna för jämställda löner. 
Det är hög tid att fler i Sverige inser vidden av att kvinnor tillsammans går miste om 100 000 kronor i lön varje minut. Det är hög tid att väljarna får veta att det finns ett parti som tar lönediskriminering på allvar och som har ett konkret förslag till lösning. 

 

http://www.nsd.se/opinion/debatt/artikel.aspx?ArticleId=5518408